"Zdrav duh v zdravem telesu", mislim, da vsi poznamo ta pregovor. Pa ga res sploh dobro razumemo? Kako sploh doseči to ravnovesje? Ob hitrem tempu življenja hitro pozabimo na malenkosti, ki pa so nadvse pomembne. To so seveda vitamini, minerali in druge hranilne zadeve, ki "poganjajo" naše telo. Ob pomanjkanju le teh se pojavijo določeni problemi, ki vplivajo tako na fizično kot tudi psihično stanje telesa. Kako se "spraviti" v red? Jaz sem zadnjih nekaj tednov veliko časa posvečala branju določenih člankov in literature na temo določenih živil, ki bi jih morali ob takem tempu življenja in vsakdanjem stresu NUJNO jesti. Način življenja se je v zadnjih nekaj desetletjih spremenil, spremenila se je hrana, spremenil se je trend življenja, naša telesa so veliko bolj obremenjena in to je razlog zakaj bi morali toliko bolj svojo pozornost usmeriti v določena prehranska živila, ki bi nam pomagala k boljšemu in bolj zdravemu življenju. Spodaj omenjena živila določene kulture poznajo že nekaj tisoč let, imajo poseben kulturni simbol in so seveda pomemben faktor zdravja.
-ZAKAJ MACA?
Maca raste visoko v perujskih Andih. Je edina užitna rastlina na svetu, ki uspeva na nadmorski višini preko 4.400 metrov.
Maca je bogat vir mineralov, vitaminov, aminokislin, nenasičenih maščob ter drugih, za naš organizem pomembnih snovi. Vsebuje kalcij, selen, cink, natrij, železo, kalij, magnezij, silicij, jod, fosfor, mangan, baker, vitamine: B1, B2, B6, B12, C, E, D3, nenasičene maščobe omega 3, 6, 9 in mnoge aktivne sestavine (saponini, steroli, tanini, alkaloidi) z dokazanimi pozitivnimi učinki na človeško telo. Maca je močan adaptogen. S tem izrazom označujemo zdravilno rastlino, ki naj bi povečala moč obrambnega odziva na stres v vseh njegovih oblikah: fizični, čustveni, kemični in biološki. Pozitivno deluje na splošno počutje in krepi imunski sistem. Izboljšuje spomin, koncentracijo ter umske in učne zmožnosti. Je idealen dodatek za učence, dijake, študente in zaposlene s psihičnimi obremenitvami.
-Povečanje vitalnosti in vzdržljivosti
Povišanje fizične in mentalne energije ter miselne koncentracije
-Povečanje odpornosti in krepitev imunskega sistema -Zmanjšanje čustvenega odziva na stresne situacije in nihanja razpoloženja, upočasnijo se procesi staranja
-Uravnavanje telesne teže
-Izboljšanje kvalitete kože in las
-V povezavi z naravnim kalcijem, silicijem (Maca ju vsebuje v izdatni meri), vitaminom D in gibanjem, zmanjšuje tveganje za nastanek osteoporoze.
- ZAKAJ SPIRULINA?
Spirulina je modrozelena klorofilna alga z veliko vsebnostjo beljakovin. Predstavlja eno najstarejših oblik življenja na Zemlji. Gre za preprosto enocelično vrsto modrozelenih cepljivk. Te so pred 3,6 bilijoni let pričele naš planet oskrbovati s kisikom. Rastejo v slani in alkalni vodi z visokim pH-jem. Tako okolje je precej sterilno in razen spiruline v njem ne preživi veliko živih organizmov. Zaradi njenega prehranskega profila jo je NASA vključila v prehrano astronavtov, po njej pa zelo radi posegajo tudi športniki in ljudje z aktivnim življenjskim slogom.
Spirulina na številne načine uravnovesi in okrepi naše zdravje. Širok spekter hranil postavi močne temelje za obrambo pred bakterijami in virusi, telo pa okrepi tudi vrsta lahko prebavljivih mineralov. Pomemben vpliv ima tudi na uravnavanje hormonov in je pomemben vir železa. Ker spirulina obenem stimulira nastanek protiteles in citokinov, nas varuje celo pred močnimi virusi, kot so HIV, herpes in virus gripe. Uživanje spiruline prav tako spodbudi rast črevesne mikroflore, kar povzroči upad števila glivic Candida albicans.
Špirulina je predvsem priporočljiva pri težavah z utrujenostjo, slabokrvnostjo, vidom, menstrualnimi krvavitvami in kožo. Pomaga tudi pri krepitvi imunskega sistema in spodbuja izločanje strupenih snovi, ki se nabirajo v telesu.
-ZAKAJ ŠIŠANDRA?
Šisandra je adoptogena rastlina, kar pomeni, da je preživela ledeno dobo in se prilagodila drugačnim razmeram, ki so vladale. Moč, ki se skriva v njej je tudi posledica njene odpornosti. Gre za bogato rastlino, ki so jo imenovali tudi »dvorna rastlina kitajskih cesarjev«.
Čeprav naj bi šisandra pozitivno vplivala na vse telesne funkcije, pa še posebej učinkovito podpira delovanje ledvic, pljuč, možganov in jeter.
Pozitivno vpliva tudi na kožo, saj jo ščiti pred škodljivimi zunanjimi vplivi ter pomaga ohranjati njeno optimalno vlažnost. Zato je koža videti sijoča, mladostna in napeta. Z uživanjem šisandre tudi poskrbimo za ohranjanje večje mentalne ostrine, saj spodbuja koncentracijo, spominske funkcije in vpliva na budnost- lahko jo uporabite namesto kofeina, le da bo imela manj stresen vpliv na telo.
Šišandra vsebuje pomembne sestavine, ki so vir zdravja, nekatere od teh so fitokemikalije, eterična olja, vitamin C, krom, fosfor, magnezij, silicij in antioksidanti. Znana je po tem, da povečuje odpornost, telesno zmogljivost, vzdržljivost in stopnjo energije ter zmanjšuje tveganje za različne bolezni in stres. Ker je njena moč zares neverjetna, se uporablja tudi za preprečevanje prezgodnjega staranja in povečanje življenjske dobe. Normalizira krvni sladkor in krvni tlak, ter spodbudi imunski sistem.
Vse tri omenjene izdelke lahko uporabljaš posamezno, lahko pa tudi skupaj. Jaz si jih vmešam v smoothie!
Najdeš jih tukaj: MACA V PRAHU IZ EKOLOŠKE PRIDELAVE
XOXO
K.
Za šišandro pa še nisem slišala. Zanimivo!
ReplyDeleteMeni je maca izredno všeč, spirulina ne tako zelo, a se jo trudim dodajati v kakšne zelene smoothije. Za šisandro pa slišim prvič, ampak se njeni učinki berejo zelo obetavno, bo treba preizkusiti. :)
ReplyDelete